Cybercrime nekslag kleine ondernemers

Zzp’ers en kleine ondernemers moeten veel meer duidelijkheid krijgen over de financiële gevolgen van cybercriminaliteit, bijvoorbeeld via fraude met internetbankieren. Banken weigeren steeds vaker die schade te vergoeden, waardoor zij er uiteindelijk zelf voor moeten opdraaien.

Voor met name de heel kleine ondernemers kan zo’n onverwachte strop van soms duizenden euro’s echter de genadeklap zijn, zo waarschuwt Ton Geuzendam, adviseur Veilig Ondernemen van de Kamer van Koophandel.

Ondernemers tasten volgens hem in het duister over de afzonderlijke regels die banken sinds kort hanteren: „De ene bank is strenger in geval van cybercrime dan de andere, maar ook vestigingen van dezelfde bank gaan er totaal verschillend mee om. Als ondernemers precies weten waar ze zelf voor opdraaien, maken ze hun veiligheid eerder op orde.”

Criminelen zijn vandaag de dag steeds slimmer en weten op slinkse wijze in te breken in iemands account. Ondernemers kunnen daardoor problemen krijgen met internetbankieren. Ook worden steeds meer ondernemers aangezet om vertrouwelijke informatie vrij te geven doordat ze niet weten dat ze te maken hebben met een crimineel.

Het is voor ondernemers, waaronder zzp'ers, dus zeer belangrijk de technische kant van hun onderneming goed te beveiligen. Daarnaast zou er veel meer duidelijkheid moeten komen welke regels banken hieromtrent exact hanteren en wanneer een ondernemer al dan niet zelf opdraait voor de gevolgen.