7 Tips voor zakendoen in Duitsland

Voor  Nederlandse toeleveranciers

 

1. Spreek de taal!

Met steenkolen Duits red je het niet op de Duitse markt. De concurrentie is groot. Niet alleen uit Duitsland zelf maar ook uit de buurlanden Zwitserland en Oostenrijk. Het beheersen van de taal is daarom een absolute voorwaarde om serieus mee te dingen naar opdrachten.

 2. Heb geduld

De gedachte dat je als Nederlands bedrijf in één keer een Duitse mega-order in de wacht kunt slepen is een illusie. Succesvolle zakelijke relaties komen in Duitsland vaak pas na jarenlang investeren van tijd, geld en energie tot stand. Begin daarom klein en bouw de relatie langzaam uit.

 3. Pas je aan

Pas je aan Duitse processen en gewoonten aan. Nederlanders beschikken over het algemeen over een groot aanpassingsvermogen. Dit kan een belangrijk voordeel zijn.

 4. Wees betrouwbaar

Zorg dat je 100% betrouwbaar bent. Dit is voor Duitse bedrijven een absolute voorwaarde voor zakendoen.

 5. Wees flexibel

Laat de Nederlandse flexibiliteit in je voordeel werken. Duitse opdrachtgevers waarderen het als Nederlanders flexibel inspelen op veranderende klantenwensen. Het wordt echter niet gewaardeerd om flexibel om te gaan met afspraken en levertermijnen!

 6. Zorg voor zichtbaarheid

Laat jezelf zien op de Duitse markt. Bezoek bijvoorbeeld vakbeurzen. Een groot deel van alle succesvolle toeleverrelaties tussen Nederlandse en Duitse bedrijven is voortgekomen uit een eerste contact op een vakbeurs in Duitsland.

 7. Het begint met ambitie

Breng een goed gefundeerde exportstrategie mee.